Последвайте ни:

Последвайте ни във Facebook

Новини

03.07.2015

Започва националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015“

Започва националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015“ , което ще се проведе от 3 до 12 юли. В него ще участват над 30 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три фрегати от Първа постоянна група кораби на НАТО и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

От страна на българските Военноморски сили в „Бриз 2015“ ще вземат участие над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили, военнослужещи от Сухопътните войски и самолет от патрулната авиация на САЩ.

Основната цел на учението е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза. Деветнадесетото издание на „Бриз“ ще допринесе за подобряване на сътрудничеството в многонационална среда с 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации.

В рамките на учението ще се извърши сертификация на кораб на Военноморските сили на Република България – минен ловец „Цибър“, съгласно методиката за оценка на НАТО MAREVAL.

Домакин на „Бриз 2015“ е Пункт за базиране Варна на Военноморска база – ВМС. На 6 юли (понеделник) от 15.00 ч. до 18.00 ч. част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна и Морска гара Варна, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

» назад

 

» архив новини