Новини

18.08.2011

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев: Моята лична амбиция е операция „Горещо лято” да приключи до Нова година

„Нашата задача е заедно с американските ни партньори да приключим с прочистването на района евентуално до Нова година. Моята лична амбиция е да успеем до Нова година. Особено важно е да разчистим техническия район, за да може да приключи и експертизата и да я представим на прокуратурата”, каза заместник-министърът на отбраната Валентин Радев днес, 18 август, по време на пресконференция за хода на операция „Горещо лято” във войскови район 2138 – Челопечене.

В пресконференцията участваха посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик, командващият на Съвместното командване на силите генерал- лейтенант Атанас Самандов, представители на Международния доверителен фонд за обезвреждане на мини, на американската фирмата „Стърлинг”, оказваща помощ при дълбочинното почистване и кметът на Челопечене.

„Ръководството на Министерството на отбраната следи много внимателно какво се случва на Челопечене. Ние съсредоточаваме нашите усилия да подготвим и въоръжим нашите специални инженерни части с ново оборудване. Планирали сме около 700 хил. лв. за три процедури, които ще стартират всеки момент – за осигуряването на робот, тежки костюми и устройства за дистанционно управление на контролирани взривове. Това ще подпомогне нашите военни формирования основно на мисии и тук, ако се наложи” , каза още заместник-министър Радев и допълни, че военното ведомство е успяло да изплати големите си задължения към външни компании, като от 570 мнл. лв. , в момента те са по-малко от 110 млн. лв. и вече можем да отделим пари за утилизация и за оборудване на инженерните формирования.

Заместник-министър Радев благодари на американското посолство за оказаната помощ и на всички военнослужещи, които работят по прочистването на района.

След изявленията бяха направени демонстрации на техниката и действията по откриване и обезвреждане на взривни материали.

* * *
Първата операция на Българската армия за оказване на помощ на държавната и местната администрация за ликвидиране на последствията, възникнали в резултат на инцидента - „Горещо лято - 2008”, е проведена в периода 3 юли 2008 г. – 10 юли 2009 г. В нея участват 450 военнослужещи и цивилни служители на ротационен принцип и представители на американската фирма “DynCorp International”. Извършено е разузнаване, прочистване и обозначаване в 9-километровата зона от епицентъра на инцидента на 249 000 декара площи, повърхностно прочистване на 234 декара в защитената територия на Националната екологична мрежа „Натура 2000 „Рибарници Челопечене”. Открити са 73556 невзривени боеприпаси и взривни остатъци. Унищожени са 47212 броя от тях, а останалите са транспортирани в склад за боеприпаси за последваща утилизация.

Втората операция – „Горещо лято - 2010” е проведена от 20 май 2010 г. до 3 септември 2010 г. В нея участват около 200 български военнослужещи и цивилни служители. Прочистени са 129 декара и са открити и унищожени 6042 броя боеприпаси и взривни остатъци.

Целта на операция „Горещо лято - 2011”, която стартира през юли тази година, е окончателното прочистване на района на Челопечене от невзривени боеприпаси и взривни остатъци. В нея участват българска специализирана тактическа група с шест подчинени формирования в състав от 57 военнослужещи и цивилни служители и 14 единици техника – за повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси на десния бряг на река Лесновска и на част от защитената зона от Натура 2000 – „Рибарници Челопечене”; Международният фонд за разминиране и оказване на помощ на засегнатите от мини в Словения, който е наел за изпълнението на задачите по дълбочинното прочистване на техническия район американската фирма “Sterling” и Центърът за подводно разминиране от Черна гора – за прочистването на водните площи.

От началото на операцията до този момент са открити 2414 боеприпаса (от фирма „Sterling” – 1099 бр.). Те се унищожават в района на поделението и на Полеви учебен полигон „Сливница”, като до този момент са унищожени 956 от тях. Прочистени повърхностно на местността са около 100 дка. от опредените площи.

» назад

 

» архив новини